male_pole-01

Trening ob drogu za moške

 

Moški, ples ob drogu in fitnes
ali kako so moški začeli s treningi ob drogu

Zakaj so asociacije, ki jih imamo, ko pomislimo na ples ob drogu pogosto tako negativne? Ste vedeli, da striptiz, ki se najpogosteje pojavlja skupaj z drogom, ni edina oblika plesa ob drogu? Ste vedeli, da je ples ob drogu lahko tudi oblika umetniškega ustvarjanja, fitnesa in gimnastike? Ste vedeli, da ob drogu plešejo tudi moški, otroci in nosečnice?
V nekaterih kulturah je bil razlog za ples ob drogu erotične narave. A to ne velja za vse pojave plesa ob drogu. Za primer vzemimo Mallakhamb, trening za moč, ki se izvaja ob lesenem drogu. Začetki tega športa segajo v starodavno Indijo. Ta trening oblikuje dobro postavo na enak način kot ples ob drogu, le da je namenjen izključno moškim.

Plezanje na drog je ena glavnih tradicionalnih akrobatskih veščin na Kitajskem, o tem pričajo nazorni opisi izpred 1000 let. Kot Mallakhamb, je tudi plezanje na drog šport, za katerega je potrebno fizično močno telo in telo, ki ima izjemne zmogljivosti za spretnost, moč in ravnotežje. Zgodovina t.i. kitajskega plesa ob drogu sega v 12. stoletje, ko so cirkuški profesionalci tistega obdobja uporabljali drog, visok 3-9 metrov, oblečen v material iz gume in oblečeni v kostume, ki so pokrivali celo telo. Mnogi triki, kot je npr. zastava, pri katerem visimo od droga pod kotom 90 stopinj in uporabljamo zgolj moč rok, so del treningov ob drogu še dandanes. Kitajski akrobati so izvajali plezanje po drogu, drsenje navzdol, raztezanje in zadrževanje položajev z uporabo velike moči in spretnosti.

Zaradi obratov in skokov, vaj za moč, kondicijo in čvrstih teles, ki so za to potrebna, je veliko vzporednic med današnjim plesom ob drogu in starodavno kitajsko akrobatiko. In prav zaradi tega je tovrstna oblika rekreacija primerna za moške in ženske.

V Mariboru, v društvu Pandora – Art of pole se lahko v tovrstni rekreaciji preizkusijo tudi moški. Smo prvi v Sloveniji, ki organiziramo treninge, namenjene posebej moškim. Gre za vadbo z lastno težo s pomočjo vertikalnega droga. Trening je izjemno energičen, oblikujejo se mišice celega telesa, krepi se telesna koordinacija in motorika. En trening traja 75 min.

Moški, vabljeni na brezplačni predstavitveni trening,

ki bo v soboto, 1. oktobra, ob 17.00,
na Centru plesa Maribor, Tkalski prehod 7.

Zaradi omejenega števila mest so obvezne predhodne prijave na info@pandora-artofpole.com.

Deli objavo s prijatelji ...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Posted in Pandora.